تماس و مشاوره با
وکیل پایه یک دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 18 مرداد 1402

  نحوه اجرای رای داور چگونه است ؟

سلام وقت بخیر دعوای بین من و شرکت تعاونی مسکن وجود داشت که ارجاع به داوری شد دوجلسه رسیدگی برگزار گردید که هیچ نماینده ایی از جانب شرکت در جلسه رسیدگی داور شرکت نکردند نهایتا داوران که مسقر در اتحادیه تعاونی بودند رای را صادر کرده و به من دادند ولی هیچ راهنمایی نکردند که بعد چه باید کرد خوشان هم هیچ اقدامی نکرده اند الان رای داوران را در دستم دارم ولی نمی دانم چه باید کرد از کجا شروع کنم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 125

اجرای رای داور

 

پاسخ – مراحل و نحوه اجرای رای داور 

  • داور به طور طبیعی با  صدور رای کارش به پایان می رسد و رای داور باید پس از ختم رسیدگی صادر شود اما قانونگذار او را مکلف به اعلام ختم رسیدگی ننموده است.
  • همچنین عدم حضور طرف در جلسه داوری چنانچه وقت رسیدگی به آگاهی او رسیده باشد مانع از صدور رای داوری نمی گردد. در حقیقت نسبت به امری که از طرف دادگاه به داوری ارجاع می شود اگر یکی از داوران استعفا دهد یا از دادن رای خود استعفا کنند ، داوران دیگر به موضوع رسیدگی می کنند. 
  • رای داور اگر چه توسط شخص یا اشخاصی صادر می شود که طرفین آنها را انتخاب کرده اند اما ممکن است طرفین آنها را عادلانه تشخیص ندهند به همین منظور طرق شکایت از رای داور برای طرفین پیش بینی شده است. و در عین حال ممکن است محکوم علیه از اجرای رای داور خودداری کند از این رو اجرای اجباری آن مقرر شده است. 
  • رای داور را محکوم علیه معمولا به اختیار اجرا می نماید. قانونگذار به محکوم علیه حسب مورد بیست روز یا دو ماه از تاریخ ابلاغ رای فرصت داده شده که رای داور را به اختیار اجرا می نماید. در غیر اینصورت اجرای اجباری رای علیه او امکان پذیر است.
  • محکوم له نیز چنانچه به الزام به اجرای رای تمایل داشته باشد باید حسب مورد به دادگاه ارجاع کننده دعوا یا به دادگاهی که صلاحیت به رسیدگی به اصل دعوا را دارد رجوع کند و اجرای آن را درخواست کند؛ دادگاه مکلف است طبق رای داور برگ اجرایی صادر نماید. (ماده 488 قانون آیین دادرسی مدنی)
  • از سوی دیگر با توجه به صراحت ماده 488 باید پذیرفت که دادگاه علی القاعده مکلف است به درخواست اجرای رای داور ترتیب اثر داده و برگ اجرایی صادر نماید حتی اگر نسبت به رای داور اعتراض شده باشد البته صدور قرار منع اجرای رای یا توقف اجرای آن در محدوده ماده 493 همین قانون امکان پذیر است. 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص نحوه اجرای رای داور

♦ در متن سوال مشخص نشده است که رای داور علیه یا له شما صادر شده است اما با توجه به متن فوق شما طبق ماده 488 قانون آیین دادرسی مدنی می توانید به دادگاهی که رای نخستین در آن صادر شده است (نه دادگاهی که رای در آن قطعی شده چون ممکن است رای در تجدید نظر قطعی شده باشد) رجوع کنید و درخواست صدور برگه اجرایی داوری نمایید دادگاه نیز مکلف است برگ را در صورتی که مشمول موارد ابطال (ماده 489 قانون آیین دادرسی مدنی) نباشد و قابلیت اجرایی داشته باشد صادر نماید.

 

 

مستندات قانونی - اجرای رای داور

ماده 488 قانون مدنی

هرگاه محكوم‌ عليه تا بيست روز بعد از ابلاغ، رأي داوري را اجرا ننمايد، دادگاه ارجاع‌ كننده دعوا به‌ داوري و يا دادگاهي كه صلاحيت‌ رسيدگي به اصل دعوا را دارد مكلف است به‌ درخواست طرف ذي‌ نفع طبق رأي داور برگ اجرايي صادر كند. اجراي رأي برابر مقررات قانوني مي‌ باشد.
ماده 489 قانون مدنی

رأي داوري در موارد زير باطل است و قابليت اجرايي ندارد:
1 - رأي صادره مخالف با قوانين موجد حق باشد.
2 - داور نسبت به مطلبي كه موضوع داوري نبوده رأي صادر كرده است.
3 - داور خارج از حدود اختيار خود رأي صادر نموده باشد. در اين‌ صورت فقط آن قسمت از رأي كه خارج از اختيارات داور است ابطال مي‌ گردد.
4 - رأي داور پس از انقضاي مدت داوري صادر و تسليم شده باشد.
5 - رأي داور با آنچه در دفتر املاك يا بين اصحاب دعوا در دفتر اسناد رسمي ثبت شده و داراي اعتبار قانوني است مخالف باشد.
6 - رأي به‌ وسيله داوراني صادر شده كه مجاز به صدور راي نبوده‌ اند.
7 - قرارداد رجوع به‌ داوري بي‌ اعتبار بوده باشد.
ماده 493 قانون مدنی

اعتراض به رأي داور مانع اجراي آن نيست، مگر آنكه دلايل اعتراض قوي باشد. در اين‌ صورت دادگاه قرار توقف منع اجراي آن را تا‌ پايان رسيدگي به اعتراض و صدور حكم قطعي صادر مي‌ نمايد و در صورت اقتضاء تأمين مناسب نيز از معترض اخذ خواهد شد.
 

 

راه های ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجو
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.