تماس و مشاوره با
وکیل پایه یک دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 01 فروردین 1402

 آیا می شود به دلیل نپرداختن پول معامله صلح خودرو را فسخ کرد ؟

سلام وقت بخیر. من هفته ی پیش با یه نفر صلح نامه نوشتم که ماشین به ایشون بدم هنوز به من پول نداده میخوام قرارداد فسخ کنم ولی طرف خریدار نمیاد به نمایشگاه میگم نمیشه یکطرفه فسخ کرده در ضمن ماشین صفر بوده هنوز تحویل نگرفتم ایا میتونم قرداداد تو نمایشگاه فسخ کنم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 166

 

امکان فسخ قرارداد صلح ماشین بدلیل ندادن پول

  • به موجب اصل اجباری بودن تعهدات، متعهد نمی تواند از اجرای تعهد خویش سرباز زند و در صورت خودداری از اجرای تعهد مقامات صالحه به تقاضای متعهد له ، متعهد را مجبور به اجرای تعهد خواهند کرد که این اجبار صرفا در اختیار مقامات صالح و دادگاه حقوقی می باشد که با تنظیم دادخواست توسط متعهد له انجام خواهد شد. 
  • در قانون مدنی ایران عقد صلح در معنای گسترده خود به کار رفته است و هم شامل سازش و آشتی و در مقام پایان بخشی به دعوا و دفع ترافع به کار می رود و هم در مقام انجام معامله واقع شود که مواد ۷۵۲ و ۷۵۸ قانون مدنی نیز بدان تصریح دارد. 
  • نکته مهم در اینجا این است که اگر مورد صلح عین معین باشد و در مقابل آن عوضی مشخص شود گویی صلح را در قالب عقد بیع قرار داده ایم اما احکام و قواعد مخصوص بیع در آن جاری نخواهد بود .
  • عقد صلح قالبی است وسیع تر همه عقود معین که برای تحقق حاکمیت اراده فراهم آمده است.
  • صلح در هر حال از عقود لازمه محسوب میشود و طبق قواعد عمومی قرارداد ها انجام خواهد گرفت و جز در مواردی که قرارداد دارای خیار فسخ باشد یا اینکه به صورت شرط نتیجه در صورت عدم اجرای تعهد عقد منفسخ شود هیچ یک از طرفین حق برهم زدن عقد را نخواهند داشت و در صورتیکه احدی از طرفین به تعهد خود چه در تسلیم مبیع و چه در تادیه ثمن عمل نکند، اصل استحکام قرارداد ها جاری خواهد بود و صرفاً الزام طرفین به انجام تعهدات چاره این مسئله خواهد بود. 
  • چنانچه در قالب عقد صلح، بیعی انجام گیرد آثار عقد بیع در آن مجری خواهد بود یعنی الزام به تسلیم مبیع و تادیه ثمن اما احکام و صور خاصی که در عقد بیع جاری است در اینجا قابل اعمال نخواهد بود مثلا اگر شما در قالب همان بیع این معامله را انجام داده بودید قانون به شما اختیار فسخ معامله را به استناد خیار تاخیر ثمن با شرایط خاص آن داده بود اما چون معامله در قالب عقد صلح انجام شده است احکام عقد بیع جاری نخواهد بود پس ناچارا باید طبق قواعد عمومی قرارداد ها انجام گیرد .

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص فسه قرارداد صلح خودرو بدلیل نپرداختن پول

♦  فقط به دلیل نپرداختن مبلغ  یا مال الصلح نمی شود قرارداد را فسخ کرد مگر اینکه شرط فسخی صراحتا ً درج شده و در نظر گرفته شده باشد.(فسخ بدون اینکه در قرارداد پیش بینی شده باشد ممکن نیست.)شرط فسخ می تواند در قالب خیار تخلف از شرط یا خیار شرط باشد.

♦  اگر صفت خاصی در مورد معامله یا عمل خاصی بر عهده طرف معامله شرط شده باشد نیز می توان در قالب خیار تخلف از شرط صفت یا فعل معامله را فسخ کرد

♦  جز این طرفین در قالب اقاله و تفاسخ نیز می توانند معامله را منحل نمایند.

♦  در غیر صور فوق هر دو طرف باید به معامله ملتزم بوده و به سهم خود را تعهد عمل نمایند.

♦  بهتر است یا برای انحلال معامله به طور جدی وارد مذاکره شوید حتی اگر لازم است به طرف امتیاز بدهید یا هر چه زوتر مبلغ عوض را مطالبه کنید تا به شما خسارت تاخیر تادیه تعلق بگیرد.

♦  توصیه میشود جهت جلوگیری از نعقاد چنین قراردادهای بد و غیر استانداری حتما قبل از امضا قرارداد با یک وکیل مشورت نموده یا حتی مسئله تنظیم متن قرارداد را به وکیل بسپارید.

 

 

مستندات قانونی - امکان فسخ قرارداد صلح 

ماده ۷۵۲ قانون مدنی
صلح ممکن است یا در مورد رفع تنازع موجود و یا جلوگیری از تنازع احتمالی در مورد معامله و غیر آن واقع شود.

ماده ۷۵۸ قانون مدنی
صلح در مقام معاملات هر چند نتیجه معامله را که به جای آن واقع شده است میدهد لیکن شرایط و احکام خاصه آن معامله را ندارد ‌بنابراین اگر مورد صلح عین باشد در مقابل عوض نتیجه آن همان نتیجه بیع خواهد بود بدون اینکه شرایط و احکام خاصه بیع در آن مجری شود.
ماده ۷۶۰ قانون مدنی
صلح عقد لازم است اگر چه در مقام عقود جائزه واقع شده باشد و بر هم نمیخورد مگر در موارد فسخ به خیار یا اقاله.

ماده ۳۹۹ قانون مدنی
در عقد بیع ممکن است شرط شود که در مدت معین برای بایع یا مشتری یا هر دو یا شخص خارجی اختیار فسخ معامله باشد.

ماده ۴۰۱ قانون مدنی
اگر برای خیار شرط مدت نشده باشد هم شرط خیار و هم بیع باطل است.

ماده ۲۸۳ قانون مدنی
بعد از معامله طرفین میتوانند به تراضی آن را اقاله و تفاسخ کنند.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط و مشاوره با وکیل متخصص امور قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجو
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.