تماس و مشاوره با
وکیل پایه یک دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: شنبه 07 خرداد 1401

 عنوان مناسب برای شکایت جهیزیه توسط پدر زوجه

سلام.زوجه فوت نموده است و فقط یک پسر دارد و شوهرش هم زنده است.زوج اقدام به فروش جهیزیه کرده و جهیزیه زوجه را به پدر و مادر زوجه نمیدهد.آیا میشود پدر زوجه علیه زوج به اتهام خیانت در امانت و تحصیل مال ازطریق نامشروع شکایت کیفری کند ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 667

پاسخ – بعد از فوت زوجه شکایت مناسب برای پس گرفتن جهیزیه چگونه است ؟

  • در قانون مدنی تعریف جداگانه ای از جهیزیه ارائه نشده است بنابراین میتوان آن را در مباحث مالی که در اثر نکاح بوجود آمده جستجو کرد.
  • در ماده 1107 این قانون آمده است که اثاث منزل بخشی از نفقه واجب است. یعنی برعهده شوهر است که اثاث منزل را تهیه کند. پس زن می تواند اثاث منزل را به عنوان نفقه از شوهر مطالبه کند.اما در عرف طبق رسم و رسومات زن بخشی از اثاث منزل یا تمام آن را تحت عنوان جهیزیه با خود به منزل شوهر میبرد.
  • در خصوص اینکه مالک جهیزیه چه کسی می باشد باید گفت اگر جهیزیه از دارایی پدر دختر تهیه شده است و پدر فقط اذن استفاده آن را داده است پس در ید پدر باقی میماند و زن در اینجا مالک نیست.
  • اما اگر پدر قصد هبه داشته باشد دختر به سبب هبه مالک جهیزیه میشود.
  • اگر جهیزیه از مهریه زن یا از دارایی خود او تهیه شود باز هم مالک زن میباشد و طبق ماده 1118 قانون مدنی زن مستقلا می تواند در دارایی خود هرگونه تصرفی کند.
  • بنابراین جهیزیه جز دارایی زن محسوب میشود و میتواند بدون اذن شوهر به هر کسی که میخواهد ببخشد یا در جای دیگر استفاده کند. 
  • جهیزیه ای که دختر با خود میبرد اذن انتفاع از وسایل به همسر خویش میدهد و او را مجانا مستولی وسایل میکند و نمی تواند اجرت المثل دریافت کند. شوهر نیز در استفاده از وسایل امین است و در صورت افراط یا تفریط و یا اگر بدون اذن استفاده کند ضامن است.
  • در یک صورت زن می تواند بابت استفاده شوهر از جهیزیه اجرت المثل دریافت نماید و آن این است که در ضمن عقد شرط کند هر وسیله ای که مرد استفاده میکند اجرت آن را پرداخت کند. 
  • سیاهه جهیزیه نیز فهرستی از اقلام جهیزیه است که توسط خانواده دختر در دو نسخه تهیه میشود که یک نسخه نزد دختر و نسخه دیگر نزد داماد میماند. در عرف مرسوم است که هنگام جهاز بردن به خانه داماد این فهرست را به امضای شوهر و شهود در میاورند با امضای شوهر و شهود حکم سند عادی را پیدا میکند و در صورت اختلاف یا طلاق و استرداد جهیزیه هر دو میتوانند به آن استناد کنند.
  • استرداد جهیزیه یکی از دعاوی رایج محاکم کشور است و قضات بر مبنای ماده 29 قانون حمایت از خانواده که گفته است دادگاه در رأی صادره خود باید تکلیف مسائل مالی را مشخص کند بر همین اساس درباره جهیزیه تعیین تکلیف می نماید. 
  • استرداد جهیزیه به مانند سایر دعاوی مطالبه حق، نیازمند تقدیم دادخواست است.
  • رسیدگی به دعوی جهیزیه صلاحیت دادگاه خانواده است اگرچه زوجه میتواند با مراجعه به شورای حل اختلاف محل یا در دفاتر الکترونیک قضایی نسبت به طرح و ثبت و تعقیب دادخواست استرداد جهیزیه به طرفیت زوج اقدام نماید.
  • با توجه به اینکه احتمال از بین بردن جهیزیه از سوی شوهر وجود دارد به همین خاطر زن میتواند قبل از تقدیم اصل دادخواست پس گرفتن جهیزیه تقاضای صدور قرار تامین دهد. قرار تأمین عبارت است از در امنیت قرار دادن خواسته از تعدی و تفریط اعم از انتقال، فروش، تخریب و.. .
  • در خصوص عنوان مناسب برای شکایت جهیزیه توسط پدر زوجه باید گفت از آنجایی که جهیزیه دارایی دختر محسوب می گردد و به مالکیت دختر در می آید، جز اموال او بوده و پس از فوت او مانند سایر اموال به ارث می رسد. 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص شکایت جهیزیه توسط پدر زوجه

♦  در پاسخ به پرسش شما باید گفت زمانی زن از دنیا برود اموالی که از او به جا می ماند از جمله جهیزیه، به میزان سهم الارث به وراث میرسد. بنابراین پدر و مادر زوجه با فرزندان زوجه و همسر زوجه هریک به میزان سهم الارث خود مشترکا مالک جهیزیه می شوند و هریک می توانند پس از دریافت گواهی انحصار وراثت، دادخواست تقسیم ترکه تقدیم نمایند.
♦  در رابطه با فروش جهیزیه توسط زوج بعد از فوت زوجه باید گفت از آنجایی که تمامی ورثه مالک اموال مذکور می باشند، فروش آنها توسط یکی از وراث یا همان زوج تا میزان سهم الارثش مجاز و نسبت به باقی آن فروش مال غیر است و تحت این عنوان قابل شکایت کیفری است.

 

 

مستندات قانونی - شکایت جهیزیه توسط پدر زوجه

ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی
نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.
ماده ۱۱۱۸ قانون مدنی
زن مستقلا میتواند در دارائی خود هر تصرفی را که میخواهد بکند.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص دعاوی خانواده

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجو
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.