تماس و مشاوره با
وکیل پایه یک دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: شنبه 17 مهر 1400

 سهم همسر از ارث و ولایت مادر بر فرزندان ؟!

باسلام.. همسرم مبلغی دست عمو و دایی هایش داشت بعلاوه یک قطعه زمین که از پدرش به ارث برده بود اما انحصار وراثت نشده بود. اکنون که همسرم به رحمت خدا رفتند می‌خواهند تمام آن مبالغ را خانه ای بخرند و به نام دخترانش که یکی ۵ ساله و دیگری ۲ سال و نیمه است بزنند. سوال من این است از لحاظ قانونی از آن قطعه زمین که سهم الارث همسرم از پدرش بود آیا چیزی به من بعنوان همسرش تعلق نمیگیرد؟ سوال دوم اینکه اگر ملک بنام دختران من باشد من بعنوان ولی حق فروش آن را در صورت نیاز خواهم داشت ؟ چون یک دانگ آن ملک را هم می‌خواهند به نام خواهر همسرم بزنند .

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 638

پاسخ - میزان سهم همسر از ارث و میزان نفوذ وی

  •  طبق قواعد عمومی ارث ، مورث زمانی می‌تواند از وارث خود ارث ببرد که در زمان فوت وارث زنده باشد. شما هم چون در زمان فوت همسر خود زنده هستید قهراً از زوجه خود ارث خواهید برد.
  • به دلیل اینکه همسرتان دارای فرزند بودند، سهم زوج از ترکه متوفی یک چهارم است و به دلیل وجود فرزند سهم ادنی را میبرد. (آیه ۱۲ سوره نساء- ماده ۹۰۰ قانون مدنی)
  • اصولاً قیم می‌تواند به نمایندگی از محجور (صغیر، مجنون و سفیه) قرارداد ببندد. به عنوان مثال، به حساب او، اموالی برای او بخرد یا اموال او را بفروشد یا به نمایندگی از او قرارداد اجاره به عنوان موجر یا مستأجر ببندد.
  • اعمالی که قیم به نمایندگی از محجور انجام می‌دهد ممکن است اعمال اداری باشد، یعنی اعمالی که برای اداره اموال او لازم است یا اعمال ناقله که موجب نقل و انتقال مال می‌شود؛ به عنوان مثال، اجاره کوتاه‌مدت یا قرارداد تعمیر خانه جزو اعمال اداری اما فروش آن جزو اعمال ناقله است.
  • به هر حال اصل بر این است که قیم می‌تواند اعمال مزبور را به نمایندگی از محجور انجام دهد، زیرا زندگی حقوقی و اجتماعی اقتضا می‌کند قراردادهایی با دیگران منعقد شود و چه بسا محجور نیز به این گونه قرارداد‌ها نیاز دارد که انعقاد آن بر عهده نماینده قانونی محجور، یعنی قیم است. معامله با خود محجور در حقوق امروز اصولاً معامله با خود پذیرفته شده و ممکن است یک نفر به وکالت از طرف دیگر با خود معامله کند، چنانچه ایجاب (پیشنهاد) را به عنوان اصیل و قبول را به عنوان وکیل بگوید (ماده ۱۹۸ قانون مدنی) اما قیم از برخی معاملات با خود منع شده است و نمی‌تواند به نمایندگی از مولی‌علیه (محجور) معاملات مزبور را انجام دهد.
  • با اینکه قیم امین و مورد اعتماد است، قانون، از نظر احتیاط و در راه مصلحت محجور، او را از قراردادهایی که موجب نقل و انتقال مالی بین قیم و مولی‌علیه باشد، منع کرده است. ماده ۱۲۴۰ قانون مدنی هم در این زمینه اشاره دارد.
  • معاملات أموال غیر منقول محجور(ماده۸۳ قانون أمور حسبی) معاملاتی که به اجازه دادستانی احتیاج دارند : فروش اموال غیر منقول - رهن اموال غیر منقول - معاملاتی که طی آن قیم به محجور بدهکار گردد - مصالحه و دادن رضایت.

 

 

مستندات قانونی - سهم الارث

ماده ۹۰۰ قانون مدنی

فرض دو وارث ربع ترکه است: ۱) شوهر در صورت فوت زن با داشتن اولاد. ۲) زوجه یا زوجه‌ها در صورت فوت شوهر بدون اولاد.

ماده ۱۲۴۰ قانون مدنی

قیم نمی ‌تواند به سمت قیمومت از طرف مولی‌ علیه با خود معامله کند اعم از این که مال مولی‌ علیه را به خود منتقل کند یا مال خود را به او انتقال دهد

ماده ۸۳ قانون امور حسبی

اموال غیر منقول محجور فروخته نخواهد شد. مگر با رعایت غبطه او و تصویب دادستان.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناسان حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجو
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.