تماس و مشاوره با
وکیل پایه یک دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: شنبه 22 مرداد 1401

 امکان رجوع به هبه و تحویل ندادن مال بخشیده شده 

سلام وقت بخیر. پدر من بیست سال پیش یک هکتار زمین رو به شخصی فروختم که به دلایلی بعدا کارشون به دادگاه کشید بعد از اون ظاهرا توافق کردند که هزار متر از اون زمین رو به پدر من هبه کنند و این رو به صورت مکتوب در دفتر وکیل امضا نمودند که مدرک ان موجود هست.پدر من چند سالی هست که فوت کرده در حال حاضر شخص خریدار میگه نمیدم بهتون آیا این امکان برای اون شخص وجود داره که بعد از فوت پدرم رجوع از هبه کنه ؟ ما نمیتونیم برای دریافت اون هزار متر اقدام قانونی کنیم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 418

پاسخ- آیا واهب می تواند قبل از تحویل و قبض و پس از فوت متهب به هبه رجوع نماید ؟

  • ماده ۷۹۵ قانون مدنی در تعریف عقد هبه می گوید: هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجانا به شخص دیگری تملیک می کند.
  • برابر ماده ۷۹۶ واهب باید برای معامله و تصرف در مال خود اهلیت داشته باشد و طبق ماده ۷۹۷ قانون مدنی باید مالک مالی باشد که هبه می کند. متهب طرف قبول هبه نیز کسی است که از عقد هبه منتفع می شود و او نیز باید هم اهلیت داشته باشد و هم قصد و رضای انشاء معامله. 
  • قبض در هبه یعنی عین موهوبه به تصرف و در اختیار متهب قرار داده شود؛ قبض در هبه شرط تحقق آن است و متهب مالک عین موهوبه نمی شود مگر اینکه عین تسلیم متهب گردد. ماده ۷۹۸ قانون مدنی نیز عقد هبه بدون قبض را غیر واقع تلقی کرده است. 
  • همچنین متهب نیازمند اذن واهب است و در صورتیکه بر خلاف تمایل واهب موهوبه را قبض کند باعث تحقق عقد هبه نمی گردد و واهب می تواند مال را مسترد دارد.
  • اما نکته بسیار مهم و حائز اهمیت این است که هرگاه طرفین عقد هبه یعنی واهب و متهب بعد از عقد و قبل از قبض فوت کند عقد هبه باطل می گردد حتی اگر واهب اذن در تصرف هم داده باشد تفاوتی نخواهد کرد و عقد باطل خواهد شد زیرا عقد هبه قبل از قبض جایز است (یعنی لازم الاجرا نیست) و تابع احکام عقود جایز خواهد بود و هبه با فوت یکی از طرفین از بین خواهد رفت. همچنین ورثه قائم مقام مورث خود در قبض نمی گردند و اگر ورثه بخواهند صاحب موهوبه شوند باید عقد جدیدی با واهب منعقد کنند.ماده ۸۰۲ قانون مدنی نیز موید همین نظر است. 

 

پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص امکان رجوع به هبه و عدم تحویل مال موهوبه

در صورت سوال دو فرض قابل طرح است: 
حالت اول اینکه پدر شما به عنوان متهب زمین را قبض نکرده است و قبل از قبض فوت کرده اند که در این حالت شامل توضیحات فوق می شود و عقد هبه باطل تلقی خواهد شد.
اما اگر پدر شما قبل از فوت زمین را قبض کرده باشد و به تصرف خود دراورده باشد صحت عقد هبه محرز خواهد شد و پدر شما مالک آن قطعه زمین خواهد شد. 
همچنین ممکن است عقد هبه غیرقابل رجوع باشد که در ماده ۸۰۳ قانون مدنی احصا شده است مثلا بین واهب و متهب رابطه ولایت وجود داشته باشد یا متهب در عین مال موهوبه تغییری ایجاد کرده باشد.

 

 

مستندات قانونی - رجوع از هبه

ماده ۷۹۵ قانون مدنی
هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجاناً به کس دیگری تملیک میکند تملیک‌ کننده واهب طرف دیگر را متهب، مالی را‌که مورد هبه است عین موهوبه میگویند.

ماده ۷۹۶ قانون مدنی
واهب باید برای معامله و تصرف در مال خود اهلیت داشته باشد.

ماده ۷۹۷ قانون مدنی
واهب باید مالک مالی باشد که هبه می‌کند.
ماده ۷۹۸ قانون مدنی

هبه واقع نمیشود مگر با قبول و قبض متهب اعم از اینکه مباشر قبض خود متهب باشد یا وکیل او و قبض بدون اذن واهب اثری ‌ندارد.

ماده ۸۰۳ قانون مدنی
بعد از قبض نیز واهب میتواند با بقاء عین موهوبه از هبه رجوع کند مگر در موارد ذیل:
۱) در صورتی که متهب پدر یا مادر یا اولاد واهب باشد.
۲) در صورتی که هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد.
۳) در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود خواه قهراً مثل اینکه عین موهوبه برهن داده شود.
۴) در صورتی که در عین موهوبه تغییری حاصل شود.

ماده ۸۰۲ قانون مدنی
اگر قبل از قبض واهب یا متهب فوت کند هبه باطل میشود.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص عقود و قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجو
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.