تماس و مشاوره با
وکیل پایه یک دادگستری
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 09 آبان 1401

 امکان گرفتن دستمزد و هزینه های بر گرداندن زمین های موروثی

سلام وقت بخیر. پدربزرگ من پنجاه سال پیش رحمت خدا رفته قبل از فوتش افرادی مال و اموالش رو بالا کشیدن و بعضاً سند هم زدن حالا با ی سری از کارها و خرج های زیاد من در این راه دولت زمین ها رو پس گرفته و به من داده و بعد این همه سال که هیچکدوم از عمو و عمه ها پیگیر زمین ها نبودن اومدن و ادعای سهم میکنن منم گفتم چیزی که خرج کردم چون مبلغ بالایی هست بین خودتون تقسیم کنید و بهم برگردونید و سهم ارث خودتون رو ببرید قبول نکردن و میگن اینا مال ماست و پولی براشون نمیدیم حالا شکایت کردن بنظرتون حقی دارن وقتی که پولی نمیدن و زحمتی نکشیدن و وقت نزاشتن ؟ آیا من می تونم بابت هزینه هایی که کرده ام مطالبه دستمزد و اجرت کنم ؟چون حدود دو سالی دنبالش بودم و هرچی گفتم شما هم بیاید شکایت کنید نیومدن و گفتن تو انجام بده ما نمیایم.ممنون میشم جواب بدید.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 164

پاسخ – آیا می شود دستمزد و هزینه های انجام شده برای برگشت اموال موروثی را از سایر ورثه گرفت ؟

  • در حقوق ایران به تبعیت از حقوق اسلام اعمال افراد محترم و واجد اجرت و ارزش شناخته شده است.به نحوی که در بسیاری از مواقع وقتی کسی کاری برای دیگری انجام می دهد می تواند اجرت و دستمزد آن کار را بگیرد.
  • اگر عملی با رضایت و اجازه قبلی مالک و صاحب مال در جهت اداره یا محافظت از آن مال صورت گرفته باشد ضرورتاً باید اجرت آن پرداخت شود.اگر طرفین بر سر پرداخت اجرت توافق نموده باشند که مطابق توافق عمل می شود در غیر این صورت مطابق عرف باید اجرت پرداخت شود (ماده 336 قانون مدنی).
  • اگر فرد برای اداره اموال سایرین اجازه ای از سوی آنها نداشته باشد فقط تحت شرایط خاصی می تواند مطالبه اجرت نماید.این تاسیس در لسان حقوقدانان تحت عنوان اداره فضولی مال غیر بررسی شده و قانونگذار در ماده 306 قانون مدنی تحت شرایطی جواز مراجعه اداره کننده و عامل به مالک را داده است.

متن ماده 306 قانون مدنی : اگر کسی اموال غایب یا محجور و امثال آنها را بدون اجازه مالک یا کسی که حق اجازه دارد اداره کند باید حساب زمان تصدی خود را بدهد در صورتی که تحصیل اجازه در موقع مقدور بوده یا تاخیر در دخالت موجب ضرر نبوده است حق مطالبه مخارج نخواهد داشت ولی اگر عدم دخالت یا تاخیر در دخالت موجب ضرر صاحب مال باشد دخالت کننده مستحق اخذ مخارجی خواهد بود که برای اداره کردن لازم بوده است .

 

  • در سالهای پس از انقلاب نهادها و ارگان های وابسته به حاکمیت با استفاده از حکم این ماده به بهانه اداره حتی تا صد درصد ارزش ما را از مالک گرفته اند ! این نوع اداره هر چند که حقوقدانان آن را فضولی نام نهاده اند ولی چون به حکم و با تجویز قانونگذار انجام می شود فضولی نبوده و اصالت دارد.
  • اداره اموال غیر مانند وکالت است با این فرق که وکیل با اختیار قبلی از طرف مالک اموال او را اداره می نماید ولی اداره کننده اموال غیر بدون داشتن اختیار و بدون داشتن اجاره از مالک با موجز مندرج در ماده 306 قانون مدنی عمل می کند.
  • برای آنکه اداره اموال غیر ایجاد تعهد کند باید چهار شرط موجود باشد :

1- عملیات محدود به اداره و حفظ اموال باشد (اعمال حقوقی شامل حکم این ماده نیست ).
2- عدم یا تاخیر دخالت مدیر موجب ضرر مالک گردد.
3- تحصیل اجازه از مالک یا مأذون ممکن نباشد.
4- مدیر توسط مالک صراحتاً از مداخله منع نشده باشد.

  • منظور از حساب در ماده 306 صورت هزینه ها و کارهایی است که مدیر انجام داده و نیز دستمزد او و همچنین درآمدها و منفعتی است که در طول اداره از مال حاصل شده است. 
  • رابطه مالکیت بین مالک و مال قهراً و به حکم قانون ایجاد می شود یعنی در اثر ارث یا عقود مملک بدون نیاز به عمل اضافی این رابطه بوجود می آید حتی اگر مال در معرض تلف بوده و شخصی از آن تلف جلوگیری کند مانع از مالکیت مالکین واقعی نیست و حقی جز آنچه اشاره شد برای اداره کننده نمی توان در نظر گرفت.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص مطالبه اجرت برای گرفتن سند برای زمین های موروثی

♦  مالک بودن عموها و عمه های شما بر ارث پدربزرگ شما عملی قهری و به حکم قانونگذار است.درست است که اگر شما تلاش نمی کردید نصیب آنها هم چیزی نمیشد ولی در هر حال این مال متعلق به آنهاست و شما هم جز سهم ارثتان از باب قائم مقامی پدرتان چیزی اضافه تر نخواهید برد.با این وجود در صورتی که شرایط ماده 306 قانون مدنی به نفع شما مهیا باشد می توانید اجرت ، دستمزد و هزینه های خود را طلب کنید.
♦  البته فرض دیگری که از سوال شما بر می آید این است که شما برای سهم خود اقدام و شکایت و تلاش نموده اید ولی چون یک زمین واحد بوده حکم برای کل آن صادر شده که به نظر می رسد این مورد را در قالب اداره موضوع ماده 306 قانون مدنی نتوان توجیه نمود و استحقاقی برای اجرت نیست.

 

راه های ارتباط و مشاوره با وکیل متخصص ارث و انحصار وراثت

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

جستجو
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره کلیک کنید.